Tibetanske mandale

 

Mandale so danes med najbolj znanimi budističnimi ikonami na svetu in njihova popularnost je poudarjena z uporabo besede mandala, ki je sinonim za sveti prostor, kakor to razlagajo zahodni slovarji. Mandala je sočutje, je forma, je neskončna modrost in neskončna ljubezen, ki se razširja k tistim, ki so ujeti med končnostjo in neskončnostjo ter jim odpira vrata osvoboditve, prehod do svobode, vrata do večnosti.

Mandala je matrica utelešenja, zedinjenja. Je arhitektura razsvetljenja v njeni blaženi in sočutno ustvarjeni emanaciji. Prav tako mandale pogostokrat opisujejo kot kozmoplane, torej mape sveta; v zunanjem smislu, kot diagrame popolnega vesolja, in v notranjem smislu, kot vodnike praktikantom v njihovi psiho-fizični praksi. Kot take so mandale dožvete kot posvečena mesta, ki s svojo prisotnostjo na svetu opominjajo opazovalce na obsežnost svetosti v vesolju in njen potencial znotraj njih samih. Na ta način podpirajo opazovalčev napredek proti razsvetljenju. V primeru tibetanskega budizma vsaka mandala predstavlja sveti prostor in čisti izraz določenega Budinega razsvetljenja, skupaj s stanji zavesti, ki so blizu prikazanem Budi, kot so sočutje, blaženost ali modrost.

Izdelava mandale je posvečen postopek in zahteva leta treninga. Pri mandalah se uporablja široka paleta svete geometrije in simbolov.

Filozofija  svete geometrije je simetrija, ravnotežje in odnosi osnovnih geometrijskih oblik, ki odslikavajo kozmologijo vesolja. Beseda mandala v sanskrtu pomeni krog. Krog simbolizira celovitost, enotnost, večnost.

V Angelskem ateljeju smo nekaj let meditirali in duhovno dozorevali, da bi lahko z globokim spoštovanjem in posvečenostjo pričeli večletni projekt izdelave tibetanskih mandal.

Mandale, ki smo jih izdelali, so bile na ogled na razstavi v Cankarjevem domu, v Ljubljani, skupaj s fotografsko razstavo gospe Benke Pulko,  od 18. novembra do 20. decembra 2009. Razstava Črno-bela mavrica je bila odprta z nagovorom gospe Benke Pulko in gospe Snežane Divjak. Mala galerija v Cankarjevem domu, ki so jo krasile čudovite fotografije in mandale, je bila nabita z veliko pozitivne čustvene energije povabljenih gostov, sponzorjev, novinarjev, fotografov in gostujočih šolarjev. Atmosfera na otvoritvi je bila resnično mavrična.

 

Posebno veliko čustvene energije in ganjenosti je bilo čutiti na premiernem predvajanju filma Črno-bela mavrica.

Veliki odziv na razstavo nam je v navdih in spodbudo. Vsem skupaj smo hvaležni za podporo ter zahvalne in ljubeče besede.
Potovanje razstave  Črno-bela mavrica:
 
  • Od 6. 1. do 30. 1. 2010 v Fotogaleriji Stolp, Židovska ulica 6, Maribor

 

  • Od 10. 2. 2010 do 10. 3. 2010  v  Euro parku, Maribor
  • Od 17. 3. 2010 do 31. 3. 2010 v  Pokrajinskem muzeju, Murska Sobota
 
  • Od 2. 4. 2010 do 30. 4. 2010 na razstavišču Občine Lenart, v Avli Jožeta Hudalesa
  • Od 4. 2. 2011 do 28. 2. 2011 v Slovenskem kulturnem centru Szentgotthard, Madžarska
  • Od 30.11. 2011 do 31.12. 2011 v Galeriji Magistrat, Mestni trg 1, Ptuj
  • Od 4. 1. 2012 do 25. 1. 2012 v Osnovni šoli Dobrna, Dobrna
  • Od 30.1. 2012 do 29.2. 2012 v galeriji Velenjski grad, v Velenju
  • Od 15.2. do 25.3. 2012, First Commercial Bank, Farmington, Missouri, ZDA